MVirtanen

GCM-paperi repii Eurooppaa, myös Suomea – vaikka kyseessä pelkkä ”puuterirasia”

Euroopassa kiehuu kapinaliike, jonka taustoista liikkuu villejä huhuja.

Unkarin kaupunkien katukuvassa nähtiin taas tänä syksynä verovaroilla kustannettuja poliittisia julisteita:

"YK haluaa purkaa maahanmuuttoa torjuvan aidan. UNKARI PÄÄTTÄÄ, EI YK!"

Tällä kertaa pääministeri Viktor Orbánin ja hänen hallituksensa kampanjan maalitauluna oli YK:ssa neuvoteltu globaali siirtolaisuussopimus GCM, joka hyväksyttiin maanantaina Marokon Marrakeshissa. Sopimuksella on tarkoitus säädellä kansainvälistä muuttoliikettä ja muuttajien oikeuksia.

Sopimus on ehkä väärä sana, koska englanniksi GCM ei ole "agreement", saati vielä sitovampi "pact", vaan pelkkä "compact", jota ei edes ollut tarkoitus allekirjoittaa. Suomen ulkoministeriön käännöksissä sitä kutsutaan nimillä "kompakti" ja "asiakirja". Sanakirjoista ei ole apua; niiden mukaan compact on sopimus tai puuterirasia. Jälkimmäinen lienee oikeampi käännös, ellei sitten sovita, että kyseessä on pelkkä julistus, "declaration".

Unkarin hallituksen kampanja herätti hieman ihmetystä siksi, että unkarilaisten enemmistö on jo ennestään hallituksen tiukan maahanmuuttopolitiikan ja maan etelärajalle pystytetyn aidan kannalla, eikä edes vaaleja ole tulossa lähiaikoina. Hallituksella nyt vain sattuu olemaan ylimääräistä rahaa, joilla se tukee haluamiaan mainostoimistoja. Näin ainakin Unkarin oppositio asian selittää.

Puuterirasiasta on tullut koko Euroopassa kokoaan isompi asia. Belgian hallitus repesi viikonloppuna juuri sitä koskevaan riitaan: pääministeri George Michelin hallituksessa istunut kansallismielinen flaamilaispuolue NVA ilmoitti lähtevänsä oppositioon, koska liberaali Michel ei suostunut vastustamaan kompaktia. Michel aikoo nyt jatkaa vähemmistöhallituksen johdossa, mutta hänestä voi hyvin tulla puuterirasian ensimmäinen poliittinen uhri.

GCM:n vastustajien joukossa ovat Unkarin lisäksi olleet ainakin Viro, Latvia, Puola, Tsekki, Slovakia, Bulgaria, Itävalta, Italia – ja Yhdysvallat. Viro tosin kääntyi viime tingassa kompaktin kannalle. Marrakeshiin odotettiin maanantaina 159:n maan edustajia YK:n 193:sta jäsenmaasta, eli kapinallisia oli 34. Niiden perustelut poisjäämiselle ovat suunnilleen samat kuin Unkarilla: kompakti rajoittaa kansallista itsemääräämisoikeutta.

Suomen eduskunnassa vain perussuomalaiset ovat vastustaneet GCM:ää äänekkäästi. Ulkoministeriön mukaan "käynnissä tuntuu olevan Euroopan laajuinen kampanja, jolla on pyritty levittämään väärää tietoa asiakirjan sisällöstä ja erityisesti sen sitovuudesta". Vastustajien mukaan kompakti on sitova, vaikka sitä ei ole allekirjoitettu, koska siellä mainitaan useita kertoja, että jäsenmaat ”sitoutuvat”, muun muassa edistämään tiedon vaihtoa siirtolaisuudesta.

Tallinnan Vapaudenaukiolla viikonloppuna pidetyn GCM:n vastaisen mielenosoituksen johtajat pukeutuivat keltaisiin huomioliiveihin, osoittaakseen tukeaan myös Ranskan hallitusta viime viikkoina vastustaneille mielenosoittajille. Keltaliivien mielenosoituksia on nähty jo myös Belgiassa ja Hollannissa, ja olisi pieni ihme, ellei muoti tarttuisi muihinkin maihin.

Tilanne on otollinen salaliittoteorioiden leviämiselle. Unkarissa hallituksen lietsoma yleinen käsitys on, että YK:n ajaman siirtolaisuuspolitiikan takana on liberaali miljardööri George Soros. Hän edustaa Unkarin hallitukselle globalisteja, joiden ideologia uhkaa Unkarin itsenäistä päätösvaltaa. Siksi ei ole yllätys, että Unkari vastustaa myös siirtolaisuuskompaktia, jonka nimessä on sana globaali.

Sosiaalisessa mediassa levisi viikonloppuna teorioita siitä, mitä voimia on keltaliivien takana. Ranskalainen turvallisuusanalyytikko Elliot Alderson selvitti Twitterissä verkostoanalyysin avulla, että keltaliivit-aihetunnistetta (#GiletsJaunes) käytti ahkerasti kymmenkunta englanninkielistä twitteristiä, jotka levittivät siten kapinahenkeä Ranskan ulkopuolelle. Kaikki olivat Aldersonin mukaan enemmän tai vähemmän äärioikeistolaista alt-right-liikehdintää edustavia henkilöitä tai (vale)uutispalveluja.

Toinen teoria keltaliivien taustoista oli tietysti se, että liikettä tuetaan Moskovasta. Sosiaalisessa mediassa liikkui huhuja, että joidenkin keltaliivien oli kuultu puhuvan venäjää. Levittipä joku myös kuvia, joissa keltaisiin liiveihin pukeutuneet miehet kantavat Itä-Ukrainan kapinallisen "Donetskin tasavallan" lippua.

Euroopassa on menossa mielenkiintoinen viikko: Britannian parlamentin alahuoneen pitäisi äänestää pääministeri Theresa Mayn hallituksen ja EU:n välisestä erosopimuksesta. On todennäköistä, että Mayn hallitus kaatuu, jos sopimus kaatuu. Jos Britannia ei päättämättömyytensä vuoksi pääse irti EU:sta, keltaliivien liike leviää melko varmasti myös saarivaltakuntaan. Liikkeen sisältö voi olla joko EU-vastainen tai EU-myönteinen, riippuen siitä mitä hallitus tekee.

Britanniassa tutkitaan edelleen, miten venäläiset vaikuttivat maan kansanäänestykseen EU-erosta eli brexitistä keväällä ja kesällä 2016. Varmaa näyttöä ei ole, mutta Venäjän uskotaan rahoittaneen EU-vastaisia ryhmiä ja levittäneen disinformaatiota eli valetietoa.

Venäjä varmaankin myös vastustaa GCM:ää.

Väärin. Uutistoimisto Tass kertoi juuri, että "Venäjän mielestä turvallista, järjestäytynyttä ja säännönmukaista siirtolaisuutta koskeva kompakti on tärkeä askel kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä". Venäjä toki painottaa myös kansallista itsemääräämisoikeuttaan, mutta kukapa ei painottaisi.

Toinen vahva puuterirasian tukija on Saksa, jonka liittokansleri Angela Merkel piti Marrakeshissa puheen järjestäytyneen siirtolaisuuden puolesta. Saksa ja Venäjä ovat siis samalla asialla. Pitäisikö huolestua?

Kolumnin aiempi versio ilmestyi maanantaina Talouselämän sivuilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Venäjäkin halunnut purkaa maahanmuuttoa estäviä aitoja marssimalla Krimille.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"puuteri rasia" Meikeillä saa ihmeitä aikaan, jopa peittoon ikäviä huokoisia. Pitäiskö huolestua?

Kyllä.

Pasi Karlsson

Suomen päätöksenteko on hyvällä perustalla kun tämäkin asia kääntyy puuterirasiaksi?

Onko Sipilä jo tehnyt malliksi oman rasian puusta, jotta EU ssa ymmärretään Sipilä oikein, ihan kuin Sipilän kakkaratkin?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Miten tyhmiä ne 34 maan päättäjät voivatkaan olla? Vastustavat jotakin, millä ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kannattaisiko Rautiainen katsoa vaikkapa jostain EU-portaalista, mitä eroa on monismilla ja dualismilla eri maiden suhtautumisessa kansainvälisiin asiakirjoihin? Tuolla erolla selittyy esimerkiksi se, miksi asiaa on käsitelty Alankomaiden ja Belgian parlamenteissa, ja miksi Alankomaissa liitettiin asiakirjaan vielä erikseen parlamentin lausuma sen sitomattomuudesta. Suomessa jonkun hieman yksinkertaisen kansanedustajan kysely tuotti oikeuskanslerin vahvistuksen samasta asiasta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Sitoudumme täyttämään globaalissa kompaktissa esitetyt tavoitteet ja sitoumukset näkemyksemme ja pääperiaatteidemme mukaisesti ryhtymällä tehokkaisiin toimiin kaikilla tasoilla turvallisen, järjestäytyneen ja sääntöjenmukaisen siirtolaisuuden edistämiseksi kaikissa vaiheissa. Panemme globaalin kompaktin täytäntöön omissa maissamme sekä alueellisella että globaalilla tasolla ottaen huomioon erilaiset kansalliset realiteetit, valmiudet ja kehitystasot ja kunnioittaen kansallisia politiikkoja ja prioriteetteja. Vahvistamme sitoumuksemme kansainväliseen oikeuteen ja korostamme, että globaali kompakti pannaan täytäntöön tavalla, joka on kansainvälisen oikeuden oikeuksiemme ja velvollisuuksiemme mukainen."

Tuossa on tämän "puuterirasian" kohta 41.

"Sitoudumme täyttämään ..."

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Silloin minäkin olisin huolissani, jos sitoutuisimme julkilausumassa järjestäytymättömän ja sääntöjen vastaisen siirtolaisuuden edistämiseen, joka ei huomioi kansallisia realiteettejä, valmiuksia ja kehitystasoja eikä kunnioita kansallisia politiikkoja tai prioriteettejä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eipä tuosta GCM-ohjeasiakirjasta ole repineet Suomessa takapuoltaan kuin persujen se tietämättömin porukka. He pitävät meteliä vaikka vessapaperista jos eivät ymmärrä miten sitä pitää käyttää tai tulkita käytettäväksi.

Eipä tuo oikeuskanslerinkaan vakuuttelu sitomattomasta ohjeasiakirjasta noita ilmeisen paljon paremmin koulutettuja persuja hätkäyttänyt. Kun tunne ylivertaisesta kyvystä ymmärtää lakeja ylittää asiantuntijoiden näkemykset, mitäs sitä turhia murehtimaan. Kun Suomen osalta sitovuus on nyt käsitelty, osa porukkaa yrittää viedä hämmästelyä ulkomaille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tämä on huvittavaa, kun kommentteja tulee, vaikka ihmiset eivät oikein ymmärrä koko asiaa. Linkataan tähän vielä hiukan asiaakin:

”Eri valtioissa suhtaudutaan eri tavoin kysymykseen siitä, miten valtiosopimukset tulevat osaksi kansallista oikeusjärjestystä. Monismi valtiosopimusoikeudessa tarkoittaa, että valtiosopimukset ovat sellaisinaan myös osa kansallista oikeusjärjestystä. Suomessa sovelletaan dualistista järjestelmää, jossa valtiosopimuksen voimaantulo valtionsisäisesti vaatii valtiosopimukseen sitoutumisesta erillisen toimenpiteen eli voimaansaattamissäädöksen.”

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir...

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Sitoudumme täyttämään globaalissa kompaktissa esitetyt tavoitteet ja sitoumukset näkemyksemme ja pääperiaatteidemme mukaisesti ryhtymällä tehokkaisiin toimiin kaikilla tasoilla turvallisen, järjestäytyneen ja sääntöjenmukaisen siirtolaisuuden edistämiseksi kaikissa vaiheissa."

Hyväksyessä tämän globaalin kompaktin me sitoudumme ... ryhdymme tehokkaisiin toimiin. Siis tarvittaessa eduskunnan päätöksillä. Nåin se meillä menee.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #16

Nyt Vaattovaara ymmärsit olennaisimman: tarvitaan eduskunnan päätöksiä.

Onhan se varmasti uhkaavaa joillekin jos eduskunta säätää lakeja, ei kuitenkaan kaikille. Joku hölmömpi voisi kutsua prosessia demokratiaksi. Säädetään laki jos eduskunta kansan valtuuttamana näin päättää.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

99 % näistä älämölisijöistä ei ole edes lukenut asiakirjaa ja 0,99 % lukeneista älämölisijöistä ei selvästi ymmärrä lukemaansa.

Jos Aku Ankkaa lukee liian pitkälle aikuisikään, se voi vaikuttaa haitallisesti ymmärryskykyyn. Kun Aku väittää että rupla pitää saada Ankkalinnan rahayksiköksi, joku hölmö jo täällä on esittämässä samaa Suomeen: Akussa kun luki että rupla pitää saada rahayksiköksi.

Ei koskaan pidä aliarvioida ihmisen kykyä nolata itseään julkisesti.

tom brunila

Kyllä sanakirjoista on apua, jos vain viitsii tai osaa etsiä.
Merriam-Webster sanoo seuraavaa:

Definition of compact (Entry 4 of 4)

: an agreement or covenant between two or more parties

Covenant taas merkitsee muun muassa liittoa ja sitovaa sopimusta kahden tai useamman useamman osapuolen välillä.

Hämmästyn jos tämä julkaistaan!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monet kai pelkäävät YK: n nimissä hivuttamista ja etenemää:

Compact > pact > ja myöhemmin agreement.

Vanha sanonta kertoo jotakin käärmeen pyssynsuuhun panemisesta.

Siirtolaiset, pakolaiset, aidot turvapaikan tarvitsijat, elintasoseekkerit, maahanmuuttajat ja laittomat rajanylittäjät menevät edelleenkin YK:n taholta määritelmissään yhä epäselvemmiksi.

YLE ja YK nimittävät Meksikon karavaaneja järjestelmällisesti maahanmuuttajiksi, kun taas toisella puolella rajaa Yhdysvalloissa näitä kutsutaan laittomiksi maahanmuuttajiksi ja laittomiksi rajanylittäjiksi.

Päteekö Yhdysvaltojen rajalla maan omalla puolella maan oma laki ?

PS. Australia kertoo avoimesti laittomasti maahan pyrkijöille, että ette ole meille tervetulleita ja jos jostakin syystä sattuisitte pääsemään maahan, niin voitte olla varmoja, että poistamme teidät. Tämä toki on valikoitua ja potentiaaliset ammattilaiset ja maata hyödyttävät ovat edelleen tervetulleita maahan omassa jonossaan. Täysin sama käytäntö on tänä päivänä Maailman suosituimmaksi passimaaksi tulleessa Kanadassa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Aina, kun kuulen, tai näen kirjainyhdistelmän YK, tulee olo, kuin hollituvassa. Kaikista ikkunoista vetää, mutta ilma vaan ei vaihdu.

YK:ssa on paha valuvika, jonka seurauksena alkaa näkyä myös homevaurioita. Suurin ongelma on Turvallisuusneuvosto. Se on aikanaan toiminut, jopa tuloksellisestikin, mutta sen toimintamalli ja rakenned eivät toimi näinä aikoina.

Jos jokin asia maailmassa on kiireellinen, niin se on YK:n uudistus. Olen pahoillani, että pitää sanoa uudistusta demokratisoinniksi. Mieluimmin soisin sen muuntuvan ja toimivan muunlaisen yhteisöllisen lipun alla.

YK olisi syytä jakaa kahteen itsenäisesti toimivaan organisatioon. Turvallisuudesta vastaava yksikkö ja toisena rauhanturvaaminen / sosiaalinen toiminta. No joku sen joskus tekee, kun ajat vaikeutuvat entisestään. Pääasia on, että nykyinen Turvallisuusneuvosto vedetään wessanpytystä.

Airi Pulkkinen

Islamilaisen yhteistyön organisaatio OIC:llä on suuri vaikutus YK:ssa. OIC on poliittisten johtajien perustama organisaatio, joka tähtää islamin poliittisen ja kulttuurillisen vaikutusvallan edistämiseen kautta maailman. OIC:n pysyvä edustus YK:ssa muodostuu 57:stä jäsenmaasta eli islamilaisesta jäsenvaltiosta sekä Palestiinalaishallinnosta, yhteenlaskettu väkiluku on puolitoista miljardia. Tätä osaa ihmiskunnasta OIC katsoo YK:ssa edustavansa. Millaisten tavoitteiden puolesta sekä YK:n ja EU:n päätöksiin kaikella painoarvollaan OIC tosiasiallisesti vaikuttaa?

Tärkein tavoite strategiapaperin mukaan on islamilaisen identiteetin säilyttäminen ja muslimien kulttuurillisen assimilaation ehkäiseminen. Paperi korostaa, että maahanmuuttajalapset on juurrutettava islamiin. Lapsille tulee opettaa arabian kieltä ja taata islamin opetus kouluissa. Isäntäyhteiskunnat on integroitava mukautumaan islamin pysyvään ja vahvistuvaan läsnäoloon, muun muassa kantaväestöön kuuluvien islamin kääntymisten kautta. Paperi korostaa moskeijoiden merkitystä kantaväestön käännyttämisen välineenä. Se vaatii maahanmuuttajayhteisöille islamin erityissuojelua ja suosimista sekä sananvapausrajoituksia kantaväestölle.

OIC ei ole hyväksynyt YK:n ihmisoikeuksien julistusta, vaan se on hyväksynyt 5.8.1990 Egyptin Kairossa hyväksytyn islamilaisten ihmisoikeuksien julistuksen, ns. Kairon julistuksen islamilaisista ihmisoikeuksista. Tämä siksi, koska YK:n ihmisoikeuksien julistus ei nojaa islamin lakiin, shariaan. Koraani ja sharia-laki ovat siten OIC:in mukaan korkein ihmisoikeudellinen normi, jota nykymaailman tulee soveltaa. Eikövätkö he siten ole jäävejä mm. sananvapaudesta päättämiseen?

Ihmisoikeuksistakaan ei siten vallitse yhtenäistä konsensusta. OIC on ajanut YK:ssa myös ei-islamilaista maailmaa koskevaa lainsäädäntöä, joka kriminalisoisi islamin kaikinpuolisen arvostelun rangaistuksen uhalla kaikkialla maailmassa. Ilmeisesti ko. GCM sopimuksessa ajetaan takaa? Eli tällä halutaan rajoittaa entisestään sananvapauttamme.

Uutisoitiin syksyllä v. 2017: Suomeen on tullut neuvo EU:sta: Euroopan neuvoston neuvoa-antava komitea on kehottanut Suomea panemaan vihapuheen kuriin. Suomessa ongelmaa on lähestytty lähinnä siitä näkökulmasta, että ongelma olisi vain kotoperäistä. Niinpä sisäministeriö kohdensi poliisille 34,5 miljoonaa euroa erityisesti vihapuheen ja ääriliikkeiden torjuntaan. Radikalisaarnaajat moskeijoissa ja muut ääriryhmät pääsevät pälkähästä. Mm. Tanskassa ulkomaalaiset vihapuhesaarnaajat on laitettu mustalle listalle ja heiltä on evätty pääsy maahan vähinään kahdeksi vuodeksi.

Tosiasia on, että islam poliittisine vaatimuksineen ja sharia-lakeineen on jo tunkeutunut vahvasti sekä YK:n päätöksentekoon että ennen kaikkea eurooppalaiseen päätöksentekoon ja linjauksiin, islamisaatiota osaltaan vahvasti edistäen. Islam ja islamismi ovat paitsi uskonto, myös totalitaarinen poliittinen ideologia. Muslimit eivät saa assimiloitua (Suura 3:110-118)

YK-piireissä erittäin ollut vaikutusvaltainen erikoislähettiläs britti Peter Sutherland kertoi v. 2015 tulevaisuuden visiostaan: ”Olen vakuuttunut, että se joka sanoo, että kansallinen homogeenisuus on tuhottava, on helvetin oikeassa. Juuri tätä minä suunnittelen! Jos voisin tuhota homogeenisuuden huomenna, tuhoaisin sen, oma kansani mukaan lukien.”

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

GCM:stä on tekemällä tehty pelotteluase, jolla totuutta rankasti vääristellen pyritään tuottamaan pelkoa äänestäjäkuntaan. Ei tässä sen kummemmasta ole kyse - halutaan tuottaa epäluuloja, pelkoja ja uhan tunteita, jotta persut saisivat tulevissa vaaleissa enemmän ääniä.

Totuudella ei ole mitään arvoa - ainoastaan omia ennakkoasenteita ja pelkoja ruokkiva viesti merkitsee. Tilanne on sama kuin seksiä haluavan miehen kohdalla: älä kerro naiselle totuutta vaan se, mitä nainen haluaa kuulla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"GCM:stä on tekemällä tehty pelotteluase, jolla totuutta rankasti vääristellen pyritään tuottamaan pelkoa äänestäjäkuntaan."

Kymmenen tuhatta maahanmuuttajaa tarkoittaa satojen miljoonien taloudellisia menetyksiä. Tällä ei tarvitse pelotella koska se on jo tapahtunut eikä mitään loppua ole näkyvissä. Teille kokoomuslaisille verovarat on tarkoitettu tuhlattavaksi mutta Suomesta löytyy vielä veronmaksajia jotka katsoisivat rahojensa perään. Kommunistit ja sosialistit ovat aina hajottaneet yhteiskuntansa leväperäisen hallintonsa takia.

tom brunila

Ja sinä puolestasi et halua kuulla muuta kuin, että GCM on vailla merkitystä!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tyypillistä ohipuhumista brunilalta.

tom brunila Vastaus kommenttiin #27

Ja vielä tyypillisempää ohilukemista makkoselta, joka vastaa vaikka häneltä ei kysytä!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Siirtolaisasioissa ihmissalakuljetusbisnekselle on annettu liian suuret toimintamahdollisuudet. Eurooppaan saapuu etupäässä rikkaampaan kansanosaan kuuluvia nuoria miehiä. Kun he eivät saa turvapaikkaa ihmissalakuljettajien lupaamalla tavalla, iskee katkeruus. Tekee mieli kostaa vastaanottajamaalle.

Pahimmassa pulassa olevat köyhät perheet jäävät riutumaan omaan kurjuuteensa. Heitä olisi päästävä auttamaan lähtömaihin.

Näitä seikkoja ei ole pidetty kunnolla esillä kansainvälisissä toimissa.

Toni Rintala

"Pahimmassa pulassa olevat köyhät perheet jäävät riutumaan omaan kujuuteensa. Heitä olisi päästävä auttamaan lähtömaihin."

Näinhän se on. Noin 70 miljoonaa ihmistä on leireillä odottamassa pääsyä jonnekin. YK suunnittelee, että Eurooppaan voisivat mahtua.

Suomeen on suunniteltu miljoonaa pakolaista. Pakollisia kotimajoituksiakin on jo kartoitettu.

"Suomessa on noin 3 000 000 asuntoa, joissa useimmissa on runsaasti neliöitä asuttaa ihmisiä. Lisäksi lämmitettyjä varastoja on runsaasti."
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/hand...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Suomeen on suunniteltu miljoonaa pakolaista."

Voi voi Rintala, luepa taas uudestaan. Sivulta 191 alkaen.

Esimerkiksi, jos turvapaikkavirta johtuisi ydinonnettomuudesta rajoja ei todennäköisesti voitaisi moraalisesti ja poliittisesti laittaa samalla tavalla kiinni kuin poliittisessa kriisissä. Tarkastelussa olisi jatkossa otettava huomioon näin ollen mahdollisuus lähialueiden erilaisiin katastrofeihin,
kriisityyppeihin ja niiden implikaatioihin.

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/hand...

Toni Rintala

"Tarkastelussa olisi jatkossa otettava huomioon.."

Tarkoitatko, että nyt ei oteta noita huomioon, vai mitä yrität voivotella?

Käyttäjän MVirtanen kuva
Matti Virtanen

Kiitos kommenteista, etenkin niistä, joissa muistutettiin ettei tällaisiin YK:n julistuksiin "sitoutuminen" ole rinnastettavissa juridisesti sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin. Ihan samalla tavallahan Suomi on jo 1970-luvulla "sitoutunut" antamaan kehitysapua 0,7 prosenttia kansantuotteesta vuosittain. Eduskunta on kuitenkin vakaasti vuosi toisensa jälkeen päättänyt, että eipä anneta, joten se siitä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tahdonilmaus kai kuitenkin on sentään kyseessä. Sisällöltään GCM:lle vastakkainen compact on tietenkin periaatteessa laadittavissa aivan yhtä lailla, mutta nyt agendan määrää YK:ssa neuvoteltu globaali siirtolaisuussopimus.

Toimituksen poiminnat