MVirtanen

Huligaani Bernerin nimitysuutinen on todella helppo ymmärtää väärin

Bernerin lähdön ei oikeastaan pitänyt olla kenellekään yllätys, koska hän ei ollut koskaan sanonutkaan jatkavansa politiikassa yhtä vaalikautta pidempään.

"Olin nuorena huligaani", liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner(kesk) sanoi pian nimityksensä jälkeen kesäkuussa 2015 keskustan Suomenmaa-lehdelle.

Jutusta ei tosin käynyt ilmi, millä tavalla Berner oli huliganismia toteuttanut, muuten kuin olemalla "tahtoihminen" ja "kulkemalla omia polkujaan".

Kokoomuksessa Berneriä pidettiin jo tuolloin huligaanina, koska hän oli luvannut ryhtyä kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi ennen siirtymistään gallup-johdossa olleen keskustan riveihin.

Keskustassa monet ministerinpaikkaa kärkkyneet poliitikot pitivät Berneriä huligaanina sen vuoksi, että hän rymisteli suoraan hallitukseen monen pitkäaikaisen kansanedustajan ohi. Kaikki kuitenkin ymmärsivät, että Berner oli nimenomaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) suosikki, eikä häntä pitänyt julkisesti moittia.

Tiistaina ruotsalainen Dagens Industi kertoi, että Berneriä esitetään Wallenbergien finanssiryhmään kuuluvan SEB-pankin hallituksen jäseneksi. Lehti oli löytänyt tiedon SEB:n yhtiökokouskutsun liitteenä olevasta nimitysvaliokunnan esityksestä.

SEB:n nimitysvaliokunta luetteli Bernerin ansioiksi kokemuksen ja asiantuntemuksen. Valinnassa painotettiin sitä, että pankki tarvitsee tietoa siitä miten sen pitäisi toimia "digitalisoituvassa ympäristössä".

Bernerin etuna mainitaan erikseen, että hän on riippumaton pankista, sen operatiivisesta johdosta ja suurimmista omistajista. "Anne Bernerillä ei ole SEB:n osakkeita."

SEB:n hallituksen jäsenenä Berner saa 740 000 kruunun eli 70 000 euron vuosipalkkion. Summa vastaa suuren suomalaisen pörssiyhtiön hallituspalkkioita, mutta on selvästi pienempi kuin suomalaisen ministerin noin 120 000 euron palkkio.

Rahan takia Berner tuskin vaihtaa maisemaa. Hänen pääomatulonsa ovat yli 400 000 euroa vuodessa; 2017 tuloja oli kiinteistökauppojen vuoksi peräti 1,3 miljoonaa.

Pankin hallituksessa töitä ei tarvitse tehdä yhtä paljon kuin liikenneministerinä. Pankin hallitus kokoontuu ehkä parikymmentä kertaa vuodessa, joten Bernerille jää hyvin aikaa aktivoida muut hallitusjäsenyytensä ja luottamustehtävät, joista hän luopui ryhtyessään ministeriksi 2015. Urasiirto on kaikin puolin looginen; pörssiyhtiön hallitustyössä Berner on kiistatta ammattilainen, mutta poliitikkona hänen toimintansa oli ajoittain amatöörimäistä.

Berner ajoi muun muassa liikenneverkon yhtiöittämistä sekä autoveron korvaamista erilaisilla käyttöveroilla. Molemmat sinänsä edistysmieliset hankkeet menivät myttyyn, osittain siksi ettei ministeri osannut viestiä niistä ymmärrettävällä tavalla. Hän ei oppinut puhumaan vakuuttavasti, ammattipoliitikon tapaan.

Keskiviikkona hän arveli voivansa jatkaa ministerinä vaalikauden loppuun asti. Epäillä sopii.

Professori Osmo A. Wiion (1928-2013) monipuoliselta uralta muistetaan erityisesti hänen lakinsa viestinnän vaikeudesta. Viesti Bernerin nimityksestä noudatti pilkulleen ainakin kolmea Wiion lakia.

1) ”Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta.”

Bernerin nimityksestä ruotsalaispankkiin ei näyttänyt Suomessa tietävän ennalta kukaan. Edes Bernerin oman ministeriön viestintäpäällikkö ei keskiviikkona tiennyt asiasta mitään. Valtioneuvoston viestintä oli hiljaa.

Miksi Berner lähtee? Vai jatkaako hän Sipilän hallituksessa loppuun asti? Kuka tulisi hänen tilalleen, jos hän lopettaa ennen vaalikauden päättymistä? Jatkaako hän kansanedustajana? Ei mitään tietoa. Vajavainen viestintä sai aikaan huhumyllyn, jota pääministerikin joutui jarruttelemaan.

2) "Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa."

Bernerin lähdön ei oikeastaan pitänyt olla kenellekään yllätys, koska hän ei ollut koskaan sanonutkaan jatkavansa politiikassa yhtä vaalikautta pidempään. Nyt kuitenkin nimitysuutinen antoi vaikutelman, että hän lähtee pakoon keskustaa uhkaavaa vaalitappiota. Sipilä menettää tärkeän tukijansa, mikä varmasti heikentää pääministeriä ja koko hallitusta.

3) "Joukkoviestinnässä ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan se, miten ne näyttävän olevan."

Nyt asiat saatiin näyttämään siltä, että Bernerin nimityksen taustalla on jotain, mikä liittyy hänen työhönsä ministerinä. Hän vastasi digitalisaation strategisista hankkeista. Mitä niistä oikein jäi käteen? Taksiliikenne saatiin ainakin sekaisin vähäksi aikaa hätäisesti toteutetulla liberalisoinnilla. Valtakunnan tiet ovat edelleen huonossa kunnossa. Posti ei kulje niinkuin ennen.

Berner ajoi uudistuksissa niin sanottua MaaS-ideologiaa, jonka tarkoitus oli muuttaa liikkuminen palveluksi. Ikään kuin se olisi joskus ollut jotain muuta. Hakematta nousee esiin kysymys: "Miten meni omasta mielestä?"

Wiion neljättä lakia Bernerin nimitysuutinen sen sijaan rikkoi pahasti: "Mitä enemmän viestitään, sitä huonommin viestintä onnistuu." Nyt ei viestitty ollenkaan, ja siitä huolimatta viesti ymmärrettiin väärin. Ehkä olikin parempi, ettei Berner alkanut selittelemään.

Huligaani mikä huligaani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Päättäjien toimikausi voitaisiin rajoittaa yhteen kauteen. Neljäkin vuotta on pitkä aika.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Julkisen_valinnan_...

Julkisen valinnan teoria
...
Nobelisti James Buchananin mukaan julkisen valinnan teoria tutkii politiikkaa ilman romantiikkaa - ilman toiveajattelua siitä, että poliitikot ja viranomaiset vain ajaisivat yleistä etua, ja päätöksiä tekevät viime kädessä yksilöt, ei "kansa" tai "yhteisö".[1] Poliittiset päättäjät ovat ihmisiä siinä missä markkinoilla toimivatkin.[1]

Ero on kannustimissa: markkinoilla päättäjä tyypillisesti saa itse päätöksensä hyödyt ja kantaa sen kustannukset, politiikassa ei.[1] Sopimus syntyy vain, jos molemmat osapuolet sen hyväksyvät.[1] Sen sijaan poliittisessa päätöksenteossa ei ole vastaavaa taetta siitä, että syntyvät päätökset keskimäärin hyödyttävät kaikkia.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Julkaisussamme "Miten Suomi voidaan pelastaa" ehdotimme rajoitusta kolmeen vaalikauteen sekä esimerkiksi bruttokansantuotteen kasvuun tai muuhun objektiiviseen kansalaisten hyvinvoinnin paranemisen mittariin sidottua kannustinta palkkauksessa.

Kolme kautta olisi hyvä kompromissi ikuisen broileriuuden ja kansanedustaja/ministerikokemuksen hyödyntämismahdollisuuksien välillä.

Joka tapauksessa olisi erinomaista että kansanedustajat ja ministerit pääsääntöisesti joutuisivat elämään yksityisillä työmarkkinoilla poliittisen uransa jälkeen. Olisi insentiivi ajatella myös sitä kautta että paluun aikana olisi kiva olla yhteiskunta jossa hekin voivat työllistyä.

https://www.libera.fi/wp-content/uploads/2015/04/M...

Olavi paloneva

Minusta Bernerin valinta ministeriksi johtui siitä,että Sipilä ajatteli puoluetta Kuten tiedämme ,että keskustan kannatus Uudellamaalla ja Helsingissä on perin surkeaa,Sipilä ajatteli että täytyi löytää julkisuuden henkilö ehdokkaaksi joka toisi ääniä puolueen surkeaan kassaanhän päätyi Berneriin .Tietysti ei Berner ilmaiseksi tullutvaan tietysti piti saada vastinetta.Sipilän operaatoi onnistui loistavasti tuli 10000 aaantä joista lisä-ääniä puolueelle ainakin 7000.Eikä Sipilän toiminta Keskustalta ollut ainutkertainen vaan ,vaan Matti Vanhasen aikoina Tanja Karpela saatiin mukaan ,taisi olla äänimäärä vielä Berneriä suurempi ja ministeriys tuli palkkioksi,hyvin Tanja sen postin hoitikin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Onko paras/parempi ministeri tai kansanedustaja semmoinen .

Jolla ei mitään kysyntää tai annettavaa tai markkinaarvoa eduskunnan ulkopuolella ole ???

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Keskustalaisista on kovaa kysyntää- Lehtomäkikin "joutui luopumaan" kansanedustajuudesta aina vain vaativampien pestien takia.
- Suur-ja eläkeyhtijöiden jättipalkatkin ja muut isot edut ovat sitä varten, ettei tapahtuisi aivovuotoa ulkomaiden houkutuksiin!?

Taksitoiminta sentään saatiin kansainväliselle tasolle ja päästiin harjoittamaan matkustajan omavalvontaa, mitä tulee reitin opastamiseen-ja valvontaan, sekä taksan arviointiin...?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Berner ja Sipilä ovat todellakin hyvin kokoomuslaisia keskusta-poliitikkoja. Yritysmaailman opit eivät vain vielä toimi valtion pyörittämisessä. Toivottavasti kehitys menisi siihen suuntaan.

Tiedottaminen ei taaskaan, tosiaankaan, saa kymppiä tässä gatessa. Mutta hienoa, että Berner kelpaa Wallenbergeille.

Niin ja mun mielestä kaksi kautta kansanedustajana olisi hyvä katto. Näin linjaa mm. Liike Nyt nyt.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Olen eri mieltä. Berner ja Sipilä ovat äärioikeistoa suomalaisessa mittapuussa. Sipilä varsinkin. Pääomatulot ovat alhaisen verotuksen piirissä. Sipilän pääomatuloistakaan ei tiedetä, koska ne ovat vakuutuskuoressa. Ulkomaiset yhtiöt saavat viedä rahojaan veroparatiisiyhtiöihin ja hallitus ei edes yritä tiukentaa lakeja - banaanivaltiomeininkiä.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

En voi, Antero, kumota mielipiteitäsi. Vaikka pääosin ajattelen oikeistolaisesti, mitä ikinä se tarkoittaakaan, en voi mitenkään hyväksyä ryöstökapitalismia, mitä ikinä sekään tarkoittaa. Toivon, että Sipilä ja Berner eivät kuitenkaan sellaista edusta. Veroparasiittiyhtiöt edustavat!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Urasiirto on kaikin puolin looginen; pörssiyhtiön hallitustyössä Berner on kiistatta ammattilainen, mutta poliitikkona hänen toimintansa oli ajoittain amatöörimäistä."

Jos en nyt aivan muurahaispesään sohaise, niin olettamukseni on, että Keskustan riveissä ei hyvällä katsottu uutta komeettaa, joka sai kaikissa tekemisissään pääministerin hyväksynnän.

Muutosten vastarinta on normaalia. Myös ministerivastarinta on normaalia.

Ministeri Berner yritti saavuttaa vauhdilla hallituksen Liikenne- ja viestintäministeriöltä edellyttämät tavoitteet.

Amatöörimäinen toiminta näkyi rajuina ylilyönteinä mm. tieliikenteen uudistushankkeissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Jatkaako hän kansanedustajana?"

Eduskunta jää lomalle 15.3. ja SEB valitsee uuden hallituksen vasta maaliskuun lopulla.
Berner on jo aiemmin ilmoittanut, että on eduskunnassa vain yhden kauden.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ihmettelen myös Oikeuskansleri Pöystin toteamaa, että ministeri Berner voi jatkaa ministerinä ja olla samaan aikaan SEB:n hallituksen jäsen. Tosin, että ei osallistuisi taloudellisiin kysymyksiin.

Mon senjöör! Miten se on mahdollista?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Berner oli ministerinä ollessaan seuraavissa hallituksissa. Kyllä siihen vielä yhden pankin hallitusjäsenyys mahtuu:

Hallinto-ja luottamustehtävät Vallila ryhmän yhtiöissä:
Oy Vallila Interior Ab, hallituksen puheenjohtaja, konsernin emoyhtiö
Oy Vallila Collection Ab, hallituksen jäsen, konserniyhtiö
Oy Vallila Contract Ab, hallituksen jäsen, konserniyhtiö
Oy Vallila Interior International Ltd, hallituksen puheenjohtaja, konserniyhtiö
Interior Capital Oy, hallituksen puheenjohtaja, konserniyhtiö
Oy Interior Invest Ab, hallituksen puheenjohtaja, konserniyhtiö
As Oy Espoon Rantatähdyke, hallituksen jäsen, konserniyhtiö
Laurinkallio Oy, hallituksen jäsen, konserniyhtiö
Kiinteistö Oy Focus Gate Logistics, hallituksen jäsen, konserniyhtiö
Menstoor Oy, hallituksen puheenjohtaja, konserniyhtiö
Fembition Oy, hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja, konsernin osakkuusyhtiö
[Kiinteistö Oy Nilsiänkatu 15, hallituksen puheenjohtaja]

Muut hallinto-ja luottamustehtävät:
Uuden Lastensairaalan tukisäätiö, hallituksen puheenjohtaja
[Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry, hallituksen puheenjohtaja]
[Kiinteistö Oy Uusi Lastensairaala, hallituksen puheenjohtaja]
Women Corporate Directors Finland ry, hallituksen puheenjohtaja
Sydäntutkimussäätiö, hallituksen jäsenHelsingin
Diakonissalaitos, hallintoneuvoston jäsen

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #13

"Diakonissalaitos, hallintoneuvoston jäsen"!

Hyvin on myös kristillisen ahneuden liityntä onnistunut.

Sori siitä!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten nyttemmin on käynyt ilmi, oikeuskansleria(kin) oli harhautettu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #21

Kuka on harhauttanut?
Jos lähdetään kyseenalaistamaan maan korkeimpien lain edustajien kompetenssia, niin mihin päädymmekään?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

SEB ja Berner ovat valehdelleet aikataulusta, kuten asia näin eduskunnan ulkopuolella voidaan ilmaista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25

SEB:stä toki kerrotaan, että yhtiökokouksen valitsema uusi hallitus kokoontuu järjestäytymiskokoukseen pian yhtiökokoukseen jälkeen maaliskuun 26. päivänä, eli runsaat kaksi viikkoa ennen eduskuntavaaleja.

Tämä on se tavanomainen toimintatapa. Järjestäytymiskokouksessa todetaan kokoonpano ja päätetään hallituksen jäsenten rooleista. Mutta varsinainen toiminta alkaa kuukautta myöhemmin, kuten Berner on ilmoittanutkin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Nyt olis hyvä otsikko iltapäivä lehdille raflata ja mässäillä .

Uskomatonta ! Tuleval exministeril on kysyntää oikeisiin töihin , eikä siksi jää nostaa sopeutumis eläkettä .

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Timo A., hyvä huomio sinulta!

Huomiosi hivelee heitä, joiden piikkinä lihassa, on ollut ex-kansanedustajien nauttimat eläke-etuudet.

Toisaalta, oletan, että oikeat työt, eivät ole hallituksissa istumista, vaan 8-16 puurtaminen, toisten leivissä. Myös yksityisyrittäjänä, 24/7!

Tuo SEB:n hallitus kokoontuu 20 kertaa vuodessa, joten työksi sitä tuskin voi mieltää.

Pieni ero, eikö?

Ps. Tuskin Berner hakisi muutoinkaan sopeutumiseläkettä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

" Valinnassa painotettiin sitä, että pankki tarvitsee tietoa siitä miten sen pitäisi toimia "digitalisoituvassa ympäristössä". "

Niin 5G verkot , itseohjautuvat autot , tekoäly jne. Maailma menee eteenpäin ja seb pankki kait jotain tietotaitoa vailla Berneriltä .

Mitäs jos Juha Sipilä lopettaa politikoinnin ja pyöräyttää jonkun 200 milj. euron bisneksen käyntiin . Oliskohan sekin vääärin ..?

Tuolla eduskunnas on ihan muutama kappale joilla potentiaalia mitään Merkittävää markkina ehtoista yritys toimintaa olis potentiaalia pyörittää .
Oikeasti ja realistisesti .

Ne tyypit on nähdäkseni kokoomukses ja keskustassa .

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #14

Sisäpiiritiedot, niille on käyttöä. Ministerimme, on loistava sijoitus ruotsalaisille.

Tuskin, Timo Auni, voit tätä kiistää. Tuskin kukaan muukaan.

Suomalaisia, hölmöläisiä, vedetään höplästä!

Pls, HERÄTKÄÄ jo, ennen kuin on myöhäistä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #18

" Björn Wahlroos, Kaarle XVI Kustaan hyvä ystävä ja metsästyskaveri. "

Huhhuh ! Mitähän kaikkee sisäpiiri tietoo Björnkin "vuotanut" Ruotsin kuninkaallekin Suomen vahingoksi kun monen Suomes olevan pörssiyhtiön hallituksis notkunut puheenjohtajana jne ??

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Miksi luulette että hallitustyöskentely yrityksessä kattaa vain nämä n. 20 kokousta. Eikö tarvitse perehtyä mihinkään, tutkia asioita, olla perillä. Eli mennään vaan 20 krt kokoukseen istumaan kahta kättä heiluttaen ja pää tyhjänä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Koira haudattuna? Vertaa vuoden 2011 tilanteeseen:

"HS: Kiviniemi veti EU-tukipäätöksen umpisolmuun"
20.04.2011 klo 7:57

https://www.iltalehti.fi/vaalit/a/2011042013583936

Risto Salonen

Eiks tää mennyt ihan hyvin. Kepuhan on niin puolueeton ja tasa-arvoinen puolue. Entinen ministeri venäläisen pankin hallinnossa ja nyt melkein ex-ministeri melkein ruotsalaisen pankin hallituksessa.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Mielestäni Berner ei ole ollut ensinkään "huligaani", vaan hän ollut keulakuva , vetänyt ja toiminut niin keskustan kuin LVM :n selkeästi vuodesta 2007 ajaman liikennepoliittisen linjan mukaisesti : neljän liikennemuodon kehittäminen, mihin päälinjaan ovat kaikki eduskuntapuolueet täysin sitoutuneet vastoin EU liikennestrategiaa vuodelta 2011,jossa on sovittu viiden liikennemuodon kokonaisvaltaisesta kestävän kehityksen mukaisesta liikenteen päästöjen pienentämisestä, energian säästöistä ja taloudellisemmasta liikenteen harjoittamisesta.

http://jennitamminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Keulakuvana, ministeri Berner, on tehnyt sen, mikä ministerille kuuluu.

Käyttäjän JoukoKosonen kuva
Jouko Kosonen

Lahjakas ja menestynyt nainen. Jo aiemmin hänen esityksensä ministerinä ovat olleet raflaavia, aiheuttaneet sekasortoa, kun esityksiä on vedetty takaisin ja olleet varsin uudistushenkisiä. Tällainen linja sopii paremmin businekseen kuin politiikkaan. Ovat Sipilän kanssa hengenheimolaisia. Diskonttaavat loputkin keskustan kannatuksesta juuri ennen vaaleja. Hallitushan tästä hajoaa?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse arvioin Bernerin epäonnistuneen turhankin monessa asiassa ministerinä ja koen että hänen jälkiensä korjaamiseen menee tulevan liikenneministerin työajasta kohtalainen tovi. Mutta tässä kyseisessä asiassa on mielestäni tehty vähän kärpäsestä härkästä ja kuten Virtanen mielestäni oikein totesi syynä tähän on pohjimmiltaan epäonnistunut viestintä. Kansainvälisen pankin hallituksessa kauden aloittaminen samaan aikaan kuin Berner lopettelee ministerinpestiään tuskin aiheuttaa mitään olennaista riskiä yhteiskunnalle eikä tätä näin ollen oikeastaan pitäisi pitää mitenkään merkittävänä asiana - ei ainakaan mittakaavaltaan sellaisena että ministeriä pitäisi vaihtaa.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Turha kirjoitus ja vielä huligaanit päälle. Pätevä ihminen eikä ketä tahansa luuseria valita Wallenbergib pankkiin.

Toimituksen poiminnat