Huligaani Bernerin nimitysuutinen on todella helppo ymmärtää väärin

Bernerin lähdön ei oikeastaan pitänyt olla kenellekään yllätys, koska hän ei ollut koskaan sanonutkaan jatkavansa politiikassa yhtä vaalikautta pidempään.

"Olin nuorena huligaani", liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner(kesk) sanoi pian nimityksensä jälkeen kesäkuussa 2015 keskustan Suomenmaa-lehdelle.

Jutusta ei tosin käynyt ilmi, millä tavalla Berner oli huliganismia toteuttanut, muuten kuin olemalla "tahtoihminen" ja "kulkemalla omia polkujaan".

Kokoomuksessa Berneriä pidettiin jo tuolloin huligaanina, koska hän oli luvannut ryhtyä kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi ennen siirtymistään gallup-johdossa olleen keskustan riveihin.

Keskustassa monet ministerinpaikkaa kärkkyneet poliitikot pitivät Berneriä huligaanina sen vuoksi, että hän rymisteli suoraan hallitukseen monen pitkäaikaisen kansanedustajan ohi. Kaikki kuitenkin ymmärsivät, että Berner oli nimenomaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) suosikki, eikä häntä pitänyt julkisesti moittia.

Tiistaina ruotsalainen Dagens Industi kertoi, että Berneriä esitetään Wallenbergien finanssiryhmään kuuluvan SEB-pankin hallituksen jäseneksi. Lehti oli löytänyt tiedon SEB:n yhtiökokouskutsun liitteenä olevasta nimitysvaliokunnan esityksestä.

SEB:n nimitysvaliokunta luetteli Bernerin ansioiksi kokemuksen ja asiantuntemuksen. Valinnassa painotettiin sitä, että pankki tarvitsee tietoa siitä miten sen pitäisi toimia "digitalisoituvassa ympäristössä".

Bernerin etuna mainitaan erikseen, että hän on riippumaton pankista, sen operatiivisesta johdosta ja suurimmista omistajista. "Anne Bernerillä ei ole SEB:n osakkeita."

SEB:n hallituksen jäsenenä Berner saa 740 000 kruunun eli 70 000 euron vuosipalkkion. Summa vastaa suuren suomalaisen pörssiyhtiön hallituspalkkioita, mutta on selvästi pienempi kuin suomalaisen ministerin noin 120 000 euron palkkio.

Rahan takia Berner tuskin vaihtaa maisemaa. Hänen pääomatulonsa ovat yli 400 000 euroa vuodessa; 2017 tuloja oli kiinteistökauppojen vuoksi peräti 1,3 miljoonaa.

Pankin hallituksessa töitä ei tarvitse tehdä yhtä paljon kuin liikenneministerinä. Pankin hallitus kokoontuu ehkä parikymmentä kertaa vuodessa, joten Bernerille jää hyvin aikaa aktivoida muut hallitusjäsenyytensä ja luottamustehtävät, joista hän luopui ryhtyessään ministeriksi 2015. Urasiirto on kaikin puolin looginen; pörssiyhtiön hallitustyössä Berner on kiistatta ammattilainen, mutta poliitikkona hänen toimintansa oli ajoittain amatöörimäistä.

Berner ajoi muun muassa liikenneverkon yhtiöittämistä sekä autoveron korvaamista erilaisilla käyttöveroilla. Molemmat sinänsä edistysmieliset hankkeet menivät myttyyn, osittain siksi ettei ministeri osannut viestiä niistä ymmärrettävällä tavalla. Hän ei oppinut puhumaan vakuuttavasti, ammattipoliitikon tapaan.

Keskiviikkona hän arveli voivansa jatkaa ministerinä vaalikauden loppuun asti. Epäillä sopii.

Professori Osmo A. Wiion (1928-2013) monipuoliselta uralta muistetaan erityisesti hänen lakinsa viestinnän vaikeudesta. Viesti Bernerin nimityksestä noudatti pilkulleen ainakin kolmea Wiion lakia.

1) ”Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta.”

Bernerin nimityksestä ruotsalaispankkiin ei näyttänyt Suomessa tietävän ennalta kukaan. Edes Bernerin oman ministeriön viestintäpäällikkö ei keskiviikkona tiennyt asiasta mitään. Valtioneuvoston viestintä oli hiljaa.

Miksi Berner lähtee? Vai jatkaako hän Sipilän hallituksessa loppuun asti? Kuka tulisi hänen tilalleen, jos hän lopettaa ennen vaalikauden päättymistä? Jatkaako hän kansanedustajana? Ei mitään tietoa. Vajavainen viestintä sai aikaan huhumyllyn, jota pääministerikin joutui jarruttelemaan.

2) "Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa."

Bernerin lähdön ei oikeastaan pitänyt olla kenellekään yllätys, koska hän ei ollut koskaan sanonutkaan jatkavansa politiikassa yhtä vaalikautta pidempään. Nyt kuitenkin nimitysuutinen antoi vaikutelman, että hän lähtee pakoon keskustaa uhkaavaa vaalitappiota. Sipilä menettää tärkeän tukijansa, mikä varmasti heikentää pääministeriä ja koko hallitusta.

3) "Joukkoviestinnässä ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan se, miten ne näyttävän olevan."

Nyt asiat saatiin näyttämään siltä, että Bernerin nimityksen taustalla on jotain, mikä liittyy hänen työhönsä ministerinä. Hän vastasi digitalisaation strategisista hankkeista. Mitä niistä oikein jäi käteen? Taksiliikenne saatiin ainakin sekaisin vähäksi aikaa hätäisesti toteutetulla liberalisoinnilla. Valtakunnan tiet ovat edelleen huonossa kunnossa. Posti ei kulje niinkuin ennen.

Berner ajoi uudistuksissa niin sanottua MaaS-ideologiaa, jonka tarkoitus oli muuttaa liikkuminen palveluksi. Ikään kuin se olisi joskus ollut jotain muuta. Hakematta nousee esiin kysymys: "Miten meni omasta mielestä?"

Wiion neljättä lakia Bernerin nimitysuutinen sen sijaan rikkoi pahasti: "Mitä enemmän viestitään, sitä huonommin viestintä onnistuu." Nyt ei viestitty ollenkaan, ja siitä huolimatta viesti ymmärrettiin väärin. Ehkä olikin parempi, ettei Berner alkanut selittelemään.

Huligaani mikä huligaani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu