MVirtanen

Nanopuolueita syrjitään taas - Väyrynen taistelee Pasilan tuulimyllyä vastaan

Paavo Väyrynen on taas kerran oikeassa. Häntä syrjitään.

Yleisradio järjesti viime torstaina ensimmäisen suuren vaalikeskustelun, johon oli kutsuttu kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Paitsi tähtiliikkeen Väyrystä.

Päätös oli Yleisradion oma, ja journalistisesti perusteltu. Yle uutisten ja ajankohtaisohjelmien päätoimittaja Jouko Jokinen on kippari laivassa. Hänen mukaansa yhdeksän puoluetta riittää.

Yle-laivan omistaa varustamo, jonka nimi on eduskunta. Se käyttää valtaansa hallintoneuvostossa, joka ei ota kantaa journalismiin, vaikka keskusteleekin ajoittain sen sisällöstä, kuten vaalikoneiden kysymyksistä.

Jokisen tehtävä on kuunnella, ja olla tottelematta. Päätoimittajan valitsee ja nimittää Ylen hallitus, jonka jäsenet on valittu osaamisen, ei puoluekantojen perusteella.

Väyrysen mukaan Jokinen sulki hänet vaalitentin ulkopuolelle vääristelemällä hallintoneuvoston antamia suuntaviivoja. Jokinen oli sanonut, että yhden hengen eduskuntaryhmiä ei kutsuta.

Väyrynen vastasi muistuttamalla hallintoneuvoston ohjeistuksesta, jonka mukaan ”radion ja television erillisissä puoluekohtaisissa vaaliohjelmissa edustettuina ovat eduskuntapuolueet”.

Lukekaapa uudelleen. Ohje koskee vain ”puoluekohtaisia vaaliohjelmia”, ei suuria vaalikeskusteluja. Jokisella oli kuin olikin oikeus syrjiä Väyrystä tämän verran, kunhan hänen tähtiliikkeestään tehdään samanlainen erillinen show kuin muistakin.

Suuret jyräävät

Vaalikeskusteluissa suuret puolueet keskittävät tarmonsa toistensa haastamiseen. Se luo vaikutelmaa, että vaaleissa on kysymys suurten välisestä ottelusta, jossa pienet saavat tallautua jalkoihin.

Äänestäjälle tehdään selväksi, että ääni pienpuolueelle on hukkaan heitetty. Korkeintaan eduskunnassa jo istuvia pienpuolueita kannattaisi äänestää, koska niillä on mahdollisuus päästä hallitukseen tukipuolueeksi.

Kannattaa tarkkailla kristillisdemokraattien ja ruotsalaisen kansanpuolueen taktiikkaa: niiden johtajilla on mahdollisuus päästä ministeriksi, jos suuret puolueet pitävät niitä luotettavina. Siksi molempien on oltava vaalikeskusteluissa kilttinä, jotta kutsu hallitusneuvotteluihin tulisi postissa huhtikuun lopussa.

Molemmilla on oikeastaan vain yksi omille äänestäjille tärkeä teema, jota ne yrittävät saada läpi. Rkp:lle se on Vaasan keskussairaalan laaja ympärivuorokautinen ja kaksikielinen päivystys, kristillisille jotain mikä liittyy ”arvokysymyksiin”, esimerkiksi aborttiin tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Mutta kaikesta voidaan neuvotella.

Väyrysen puolue painii alemmassa sarjassa kuin Rkp ja kristilliset. Todennäköisesti hänellä ei ole mitään asiaa hallitukseen, kuten ei kymmenellä muullakaan pienpuolueella, jotka yrittävät saada vaaleissa ensimmäisen edustajansa Arkadianmäelle.

Mallia Unkarista?

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kutsuu oppositiopuolueita ”nanopuolueiksi”. Ehkä tämän sanan voisi ottaa käyttöön myös Suomessa. Meillä täytyy kuitenkin olla aikaa ja varaa esitellä myös nanopuolueiden näkemyksiä, siltä varalta että joku niistä olisi löytänyt viisasten kiven.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj huomautti Ylelle viime vuosikymmenellä kommunistien Skp:n kantelusta, ettei pieniä saa syrjiä liikaa. Huomautus otettiin huomioon. Yle järjestää tälläkin kertaa pienpuolueille oman vaalikeskustelun.

Eipä käy kateeksi Ylen tuottajia, koska näitä eduskunnan ulkopuolisia puolueita on peräti kymmenen. Kokemuksesta muistelen, että kymmenestä langattomasta mikrofonista usein ainakin yksi reistailee. Häiriön uhriksi joutunut puolue pitää tietysti teknistä vikaa tahallisena syrjintänä.

Väyrynen on valitettavasti heittäytynyt marttyyriksi ja kieltäytyy protestiksi osallistumasta Ylen pienpuoluetenttiin. Ehkä sitenkin saa julkisuutta. Ainakin tämän verran.

 

Kirjoittaja on Talouselämän toimittaja.

 

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

1. Jokainen voi Suomen vaalijärjestelmään tutustumalla nähdä, mikä merkitys hallituksen muodostamisessa on esim 0,5%n pienpuolueen äänestämisellä.
Ei siihen mitään valtapuolueiden salaliiton mediakampanjaa tarvita.

2. Vaalikeskustelujen järjestäminen niin, että niitä jaksaisi kukaan seurata, on ihan oma ongelmansa.

3. Taitaa olla niin, että Väyrysen asema ja yllättävä liikkeehdintä puoluekentässä on sen verran sekava , että hän on jossain määrin itse aiheuttanut nykytilanteen myös vaalikeskustelujen suhteen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Presidentinvaaleissahan Väyrynen oli suurempi kuin Keskusta. Eroten muista pienistä puolueista Väyrysen puolueella on tunnettu johtohahmo, muistaakseni juuri Paavo Väyrynen itse. Eli mielipidemittaukset unohtaen vähintään yksi tähti voi liikkeestä löytyä.

Pienestähän ne monetkin puolueet ovat alkaneet. Poikkeuksena nyt on Siniset, jotka alkoivat keskisuurena hallituspuolueena. Lähitulevaisuus näyttänee. minkä värinen on Sinisten tulevaisuus.

Nanopuolue on muutoin paremman kuuloinen kuin satiaispuolue. Onhan pieni usein kaunista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Pitäisikö jokaisen puolueen saada yhtä suuri näkyvyys tvn vaalikeskusteluissa ?
Ei mitään muuta kriteeriä kuin että on puolue ?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"Meillä täytyy kuitenkin olla aikaa ja varaa esitellä myös nanopuolueiden näkemyksiä, siltä varalta että joku niistä olisi löytänyt viisasten kiven."

Piraattien Petrus Pennasta ehkäpä kannattaa kuunnella nykyistä enemmän. Vaikuttaa fiksulta kaverilta ja tietää energiaratkaisuistakin paljon.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Vähän kaksiteräinen miekka.

Toisaalta menisi aika sekavaksi jos ihan kaikki 19 puoluetta olisivat vaalikeskusteluissa huutamassa.

Toisaalta eikö meillä juuri sitä kritisoida näissä unkarissa ja Venäjässä ym. että siellä ei päästetä oppositiota ääneen.

Toisaalta ainakin olisi hauskaa viihdettä tarjolla kun vihreät laittaisi Yanarin edustamaan ja samaan keskusteluun ilmestyisi SKE:ltä De Witt ja Paavoa sijaistaisi Janitskin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh! Viimeisen lauseesi mukainen vaalitentti olisi näkemisen arvoinen!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Sanos Virtanen ja anna "diagnoosi" mitä noinkin pitkän ja ansiokkaan poliittisen uran tehneelle Väyrys-Paavolle on tapahtunut, kun roikkuu vielä kaikin keinoin politiikassa ja poliittisessa julkisuudessa, vaikka voisi olla jo politiikasta eläkkeellä, vaikka monialayrittäjänä...?
Voisiko selitys olla pelkkä addiktoituminen...?

- Synnyttää ja aiheuttaa toivottomalla taistelullaan tuulimyllyjä vastaan lähinnä myötähäpeää.
JA mitä aiheuttaa Hjalliksenkaan "politikointi...?"

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nanotoimittajia syrjitään. Ei auttanut vaikka riehui Perussuomalaisten tuumaustunnilla taikka edes kun postasi tänne, silti on nanotoimittaja.

Risto Huovinen

Kyllähän nykyinen tilanne on pitkälti demokratian irvikuva. Suuret puolueet kiertävät kenttää ja järjestävät puoluetukien ja muiden sponsorien avulla tapahtumia ja tilaisuuksia. Myös mainontaan käytetään miljoonia.

Samaan aikaan meillä pienten puolueiden ehdokkailla ei ole mitään mahdollisuuksia vastaavaan, vaan lähdemme pitkältä takamatkalta. Lisäksi ei ole mitään mahdollisuutta päästä haastamaan näitä Suomen tuhoajia missään keskusteluissa tai vastaavissa. Tämän lisäksi suuret mediat antavat suurille puolueille valtavasti ilmaista näkyvyyttä omilla alustoillaan.

Asia lienee niin, että jos jollain ryhmällä, kuten Tähtiliikkeellä on hyvät ehdokkaat ja hyvä vaihtoehto, niin ainoa tapa saada vanhat puolueet valituksi uudelleen, on pimentää uusi ja parempi vaihtoehto totaalisesti.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ette te mistään takamatkalta lähde.

Jos teidän asia on riittävän hyvä, niin kyllä kansa sen huomaa ja saatte vaaleissa sen mukaisen äänisaaliin.

Väyrynen on saanut ruutuaikaa ihan riittävän paljon että kansa tietää mitä tähtiliike ajaa.
Esimerkiksi Janitskinin ehdokkuudesta ei jäänyt kukaan lehtiä lukeva paitsioon.... ja se kertoo jo melko riittävsti tähtiliikkeestä, jotta jokainen tietää haluaako äänestää vai ei.
Janitskin ehti tuoda kantaansa esiin MV-lehdessä useamman vuoden ajan ja se kanta myös kerrottiin "valtamediassa"... jos kansa sitä haluaa, niin se tulee näkkymään tuloksissa.

Ei tähtiliikkeen kannatus ole näkyvyydestä kiinni.

Veli-Pekka Tihlman

Ainakin Tähdenlentoliikkeen maanpetturi- ja rikollisehdokas on saanut palstatilaa ihan riittävästi. Narsisti-Väyrysen ininä on lähinnä säälittävää...

Toimituksen poiminnat