MVirtanen

Vihreät yrittää kokoomuksen ohi Helsingissä – Halla-aholle tulossa suuri potti

  • Pekka Haavisto / Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Pekka Haavisto / Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Kuten hyvin tiedetään, Helsingin kaupunki on Suomen vihreiden vahvin kannatusalue, ja vihreät ovat pitkään pyrkineet pääkaupungin suurimmaksi puolueeksi kokoomuksen paikalle. Näissä eduskuntavaaleissa sen pitäisi onnistua, koska puolueen puheenjohtajaksi saatiin viime syksynä monessa liemessä keitetty Pekka Haavisto. Hän on aito stadin kundi, jolta ei puutu katu-uskottavuutta.

Mutta tuhannen tulimmaista! Vihreiden kannatushan ei olekaan noussut minnekään sitten marraskuun, jolloin se oli vähän yli 13 prosentissa. Haavisto on onnistunut korjaamaan epäonnisen edeltäjänsä Touko Aallon kauden menetyksiä vain parilla prosenttiyksiköllä.

Talouselämän haastattelussa Haavisto sanoi, että "tietysti Helsingissä tavoitellaan suurimman puolueen paikkaa". Kokoomuksen Petteri Orpo vastasi Haavistolle, että ”Se on ollut vihreiden tavoitteena pitkään, eivätkä he vielä ole siinä onnistuneet, eivätkä onnistu nytkään.”

Helsingistä valitaan 22 kansanedustajaa. Viime vaaleissa kolme suurta otti kaksi kolmasosaa paikoista: kokoomuksella on Helsingistä kuusi, vihreillä viisi ja Sdp:llä neljä kansanedustajaa. Aloitetaan suurimmasta.

Kokoomuksen neljä suosituinta edustajaa uusivat paikkansa melko varmasti: Jaana Pelkosen äänimäärä oli huhtikuussa 2015 peräti pääkaupungin suurin: 15 964. Melkein samaan ylsi Ben Zyskowicz (15 395). Juhana Vartiaisellakaan ei liene vaikeuksia säilyttää viisinumeroista saalistaan; viimeksi häntä äänesti 11 436 helsinkiläistä. Kokoomuksen neljäs edustaja on Sari Sarkomaa (7 052).

Sitten tulee vaikeampaa. Noin 3 000 –4 000 äänen kerhossa oli peräti seitsemän kokoomuslaista, joista menivät läpi Wille Rydman (4 524 ääntä) ja viimeisenä Pertti Salolainen (4 502). Terhi Koulumies jäi 4 148 äänellään varasijalle. Salolainen on Helsingin kokoomuksen kansanedustajista ainoa luopuja, joten hänen äänistään käydään armotonta kilpailua. Siinä ovat mukana ainakin Atte Kaleva, Risto E.J. Penttilä, Matias Pajula ja Daniel Sazonov.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo jopa yhtä lisäpaikkaa Helsingistä, mutta turkulaisena hän ei ymmärrä pääkaupungin henkeä. Kokoomus ei ole nosteessa, mutta hyvällä tuurilla se voi juuri ja juuri pitää asemansa.

Vihreiden ykkösehdokas on tietysti Pekka Haavisto, joka sai viime vaaleissa 14 204 ääntä, ja paikkansa pitänee myös Outi Alanko-Kahiluoto (viimeksi 7 884). Myös Emma Karilla (4 647) ja Ozan Yanarilla (4 196) on hyvät mahdollisuudet jatkokaudelle, mutta vain jos he onnistuvat kampanjoissaan hyvin. Uhkana ovat nimittäin ne lähes 11 000 irtonaista ääntä, jotka jäävät jaettavaksi eduskunnasta pois jäävän Antero Vartian ja politiikasta toistaiseksi luopuneen varaedustaja Johanna Sumuvuoren jäljiltä.

Tästä potista kilpailee koko joukko nuoria vihreitä, ennen muuta vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi kaavailtu Maria Ohisalo, joka jäi viime vaaleissa niukasti rannalle 4 087 äänellä. Mahdollisuuksia on viime vaalien perusteella myös Mari Holopaisella. Myös vihreiden ydinvoimasiipeen kuuluva diplomi-insinööri Atte Harjanne voi yllättää, jos puolue saa kuudennen paikan.

Sosiaalidemokraattien listalla varmoina paikkansa uusijoina voi pitää Erkki Tuomiojaa (viimeksi 11 154 ääntä) ja Tuula Haataista (6 662). Muut demarit saavat kilpailla europarlamenttiin pyrkivän Eero Heinäluoman ja apulaiskaupunginjohtajaksi siirtyneen Nasima Razmyarin äänistä, joita on yhteensä lähes 15 000. Vahvimmat perijäehdokkaat ovat Razmyarin paikalle varasijalta noussut Pilvi Torsti ja kunnallispolitiikassa kunnostautunut Eveliina Heinäluoma, jota ei haittaa läheinen sukulaissuhde edellä mainittuun Eeroon.

Yli 65-vuotiaat ovat sosiaalidemokraattien uskollisinta äänestäjäkuntaa, ja stadin demareiden listalla on tarjota heille kovia nimiä: mukana ovat muun muassa Pentti Arajärvi, 70, ja Ilkka Taipale, 76. Helsingissä ei kuitenkaan ole odotettavissa eläkeläisvaaleja, joten emme näe eduskunnassa uusia eläkeläisvaareja.

Helsingin neljänneksi suurin ryhmä viime vaalien jälkeen oli perussuomalaiset, jotka saivat läpi kolme edustajaa. Heistä suosituin oli Sampo Terho, joka on värikkäiden vaiheiden jälkeen siirtynyt sinisen tulevaisuuden ehdokkaaksi Uudellemaalle ja jättänyt Helsingissä jaettavaksi 10 067 ääntä. Valtaosa niistä siirtyy pääkaupungin todennäköiselle äänikuninkaalle Jussi Halla-aholle, joka palaa europarlamentista kotimaahan.

Halla-aho vetänee mukanaan ainakin kaksi poliisia, viimeksi 5 089 ääntä saaneen Tom Packalénin ja 3 370 äänen Mika Raatikaisen. Tämän Dupont & Dupond -kaksikon vanavedessä perussuomalaisten lisäpaikan ottaa ehkä Mari Rantanen, joka jäi viimeksi varalle 3 100 äänellä. Perussuomalaisten neljättä paikkaa kärkkyvät myös puolueen lehtien päätoimittaja Matias Turkkila sekä filosofian ja valtiotieteiden kaksoistohtori Jukka Hankamäki.

Vasemmistoliiton vaalitulos on melkein kirkossa kuulutettu. Stadin vassareiden kaksi kansanedustajaa ovat tasaiset suorittajat Paavo Arhinmäki (viimeksi 7 910 ääntä) ja Silvia Modig (6 190). Viimeksi mainitun niskaan tosin hengittää Veronika Honkasalo, joka jäi viimeksi varalle 5 369 äänellä. Vasemmistoliiton yllättäjä voi olla eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä, joka jäi neljä vuotta sitten vain muutaman sadan äänen päähän Honkasalosta.

Helsingin pienpuolueista suurimmat ovat keskusta ja Rkp, joilla molemmilla oli nyt eroavassa eduskunnassa yksi paikka. Rkp:ssä kilpailu on kahden kauppa; nykyinen kansanedustaja Eeva Biaudet (5 515 ääntä) yrittää uusia paikkansa, ja hänen varaedustajansa Marcus Rantala (3 837) yrittää vallankaappausta.

Keskustan tilanne on erikoinen, koska kansanedustajaksi valittu Olli Rehn siirtyi kesken kauden Suomen Pankin pääjohtajaksi. Hänen varaedustajansa Paula Lehtomäki ei ottanut paikkaa vastaan, vaan pysyi pääministeri Juha Sipilän poliittisena alivaltiosihteerinä ja jatkoi juuri matkaa Kööpenhaminaan pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeriksi. Rehnin ja Lehtomäen tilalle eduskuntaan noussut Pekka Puska puolestaan lopettaa politiikassa, joten peli on täysin auki.

Jos keskustan onnistuu pitämään ainoan paikkansa, sen ottaa todennäköisimmin Sipilän hallituksen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka on siirtynyt Kaakkois-Suomen vaalipiiristä pääkaupunkiin. Hänen äänimääräänsä on mahdoton arvailla, ja voi käydä niinkin, että ohi menee joku helsinkiläisten silmissä uskottavampi stadilainen nuori nainen, esimerkiksi pääministeri Sipilän erityisavustaja Eeva Kärkkäinen.

Todennäköisempää on kuitenkin, että keskusta jää Helsingissä kokonaan ilman paikkaa. Jostainhan perussuomalaisten on se neljäs paikkansa otettava.

Kirjoittaja on Talouselämän toimittaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitkä syyt pitävät vihreitten kannatusta Suomessa yllä, kun Ruotsissa ja Norjassa se on vain muutama prosentti (3-4 %:n tasolla).

https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Swedish_general...

https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Norwegian_parli...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sitä minäkin ihmettelen? Talousalantuntemus on vihreillä liian heikko ja kokoomus on jo muutenkin lähes yhtä vihreään kallellaan kuin vihreätkin. Enempään ei olisi enää varaakaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Äkkiä se selviäisi jos joku viitsisi kaivaa tarvittavan datan esiin. Yksi syy on yleinen äänestysprosentti ja sen matala taso Helsingissä. Siis vaikka nuoret äänestävät vihreitä Suomessa, Helsingissä nuoret jos Suomessa, Helsingissä ryhmä 30+ v ei nukkuisi vaaleissa ne kutistaisivat vihreiden suhteellisen osuuden koska ryhmä 30+ ei tietenkään vihreitä äänestä.

https://valforskning.pol.gu.se/digitalAssets/1548/...

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

No Ruotsissa se fiksumpi sakki on jo tajunnut, että vihreät on puolue jota ei voi ottaa vakavasti. Kaiken lisäksi puolueeseen on päässyt islamisteja, josta sitten on seurannut ikäviä kohuja virheille. Expressenissä oli viime vuonna oikein juttua siitä, että miksi niin monet islamistit hakeutuvat juuri vihreisiin, eivätkä nämä huomaa mitään ennen kuin media kertoo asiasta. Mutta kun virheet ovat Ruotsissakin hyväuskoisia hölmöjä, jotka suorastaan haluavat islamisoida maataan.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Helsingin neljän puolueen vaaliliitto saattaa olla vaa'ankielenä siten että sitä äänestävät vievät vihreiltä mahdollisuuden lisäpaikkaan vaikka omaa paikkaa ei tulisikaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä manailin tänään poliitikkoja. Olin aikeissa ostaa uuden imurin, koska vanhan koneen moottoriin pääsi valtava määrä pölyä huolimattomuuttani (Se on kutakuinkin 15 v).

Huomasin kaupassa että uusien imurien imuteho on riittämätön - kokeilin ainakin viittä erilaista.

Poliitikot ovat Eu-tasolla kieltäneet tehokkaat moottorit. Vanhassa imurissa moottorin voima jopa 2200W ja se imee hyvin.

On se nyt kumma että sähköauton käyttäminen on muka ekologista mutta kunnon imuri on luonnon vihollinen. Itselläni ei ole ajokorttia eikä autoa, mutta kunnon imurin kyllä tarvitsen.

Sitä paitsi, jos imuri on tehoton, siivoaminen kestää kauan, joten mitä hyötyä ekologisesti?

Vihreitä en ainakaan äänestä, koska ovat tuuliviirejä, eivätkä analysoi asioita riittävän pitkälle. Kokoomus on aina ollut puolueeni ja mietin jo vakavasti Lepomäkeä koska hän on järki-ihminen. Toisaalta hän on hiukan liian liberaali ja oikealla minun makuuni. Kannatan sosiaalista markkinataloutta - Suomessa liikaa ns. kaverikapitalismia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomuksen suhde markkinatalouteen on lievästi sanottuna kompleksinen - esimerkiksi yritystuet (varsinkaan tehottomiksi sellaisiksi todetut) eivät oikein kuulu toimivaan markkinatalouteen.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Nita,nytkö vasta huomaat, että Eu ja Virheet ovat täysin umpijärjetöntä porukkaa??????

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Keskusta on romahtanut ympäri maan ja Tiilikainen jää pihalle. Sipilän keskusta on unohtanut kannattajakuntansa

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Jostainhan perussuomalaisten on se neljäs paikkansa otettava", toteaa Matti Virtanen lakonisesti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Matti, omalta osaltani kuittaan ehdotuksesi paikkajaoksi.

Pikainen vertailu Antti Koskelan aikaisemmin esittämään ennakkoarvioon näyttää hieman eroja:

Antti veikkasi Vihreille kaupungin kingin asemaa ja peräti 7 paikkaa. Perusteluna hänellä oli vihreiden 1,5 kertainen kasvu 2015 tilanteesta.

Antti teki ehdotuksensa jo 23.2.2019, mikä selittää tämän vihreän noston rajuuden. Pekka Haaviston noste ei ole kehittynyt aivan siinä mitassa (siis jatkunut) kuin ehkä helmikuulla näytti,

ja toisaalta Antti ei aavistanut PS:ien nousun rajuutta.

Hän nimittäin ehdotti Perussuomalaisille pientä tappiota eli pudotusta 3 > 2:een. Kun taas Matti esität nousua neljään, joka tosiaan päivän markkinoilla vaikuttaa varsin kurantilta ehdotukselta.

Muuten teidän listanne ovatkin sitten identtiset: Kokoomus 6, SDP 4, Vas 2 ja Ruots. 1. Keskustalle reikä.

Näillä mennään, mutta itse siis pysyn Matin jalaksilla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvin muistettu. Jos nyt tekisin ennusteen, laittaisin 6Kok, 6Vihr, 4SDP, 3PerS, Vas2, RkP1.

Suurimmaksi osaksi pysyisi samana mutta PS:n nousun rajuutta en tosiaan osannut ennustaa. Heidän valtakunnallinen kannatuksensa oli muistaakseni tuohon aikaan 11-12 prosenttia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Antti voi tarkistaa melkein kaikki aijemmat ennustukset.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Muistaakseni povasin joskus tri Halla-aholle 26 000 ääntä. Sillä pääsisi jo kaksi sisälle. Neljä ei tunnut epärealistiselta paikkamäärältä, koska sinisetkin ovat keskittäneet voimansa Uudellemaalle. Ehtihän Jussi Niinistökin jo kuntavaaleissa olla ehdolla Helsingissä, mutta on nyt ehdolla vanhalla läänillään.

Muutoin pitäisi toivottavana piraatti-Petruksen läpipääsyä, mutta mistä ne äänet? Nukkuvilta ja vihreiltä?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tukevaan ilmastouskoon tullut Tiilikainen voi viedä vihreiltä ääniä ;) .

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreät saavat seitsemän paikkaa ja kokoomus jää viidellä paikalla pääkaupungin kakkospuolueeksi. SDP on nousemassa valtakunnan ykköspuolueeksi, mutta puolueen lista on Helsingissä sen verran vaatimaton, että kokoomus ja vihreät pysyvät selvästi demarien edellä. SDP:n paikkamäärä pysynee neljässä.

Vaali-iltana riittää jännitettävää, sillä vihreiden viimeinen paikka on melko epävarma. Pienpuolueiden vaaliliitossa vihreiden kanssa samoilla apajilla kampanjoivat ainakin Feministinen puolue ja Eläinoikeuspuolue.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho vetänee perässään toisen perussuomalaisen eduskuntaan, minkä vuoksi vasemmiston on tyytyminen kahteen paikkaan. Valtakunnallisesti vihreät ja persut ovat tasoissa, SDP, kokoomus ja keskusta ovat kolme suurinta, mutta mikään niistä ei enää ole suuri. Kolmen suuren sijaan tulee viisi keskisuurta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Uusimpien mielipidemittausten mukaan vihreiden tilanne on paljon huonompi kuin tuo mitä kirjoitat. Kannatus on laskussa, ja kun vielä tiedetään, että vihreät saa muutenkin aina huonomman tuloksen vaalissa kuin gallupeissa niin todellisuudessa vihreät putoaa alempaan keskisarjaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Huonompi? Vihreät ovat saamassa jopa huonoimpien ennusteiden mukaan yli 4% voiton edellisiin vaaleihin nähden ja se sentään oli vihreiden kaikkien aikojen paras tulos eduskuntavaaleissa. Vain demarit ja ehkä vasemmistoliitto ovat vihreiden lisäksi selviä voittajia ja heilläkin voitto olisi pienempi kuin vihreillä. Kokoomus saattaa pudota tai parhaimmillaan pitää asemansa, Keskusta ja perussuomalaiset ovat selkeitä menettäjiä.

Tähän kun muistetaan vielä, että edellisissä eduskuntavaaleissa vihreät saivat suurin piirtein saman kannatuksen kuin mitä gallupit lupasivat...

Ei siinä mitään, on hauska havaita kuinka huolissaan vihreitä vastustavat ovat.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #23

Olen vain tarkastellut kahta uusinta mielipidemittausta: Ylen ja Lapin kansan julkaisemia. Kumpikaan ei kerro vihreiden menestyksestä. Ylen mittauksessa vihreiden kannatus on romahtanut melkein prosentin verran, edellä ovat sdp, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta. Ja vihreät tunnetusti saa aina vaalissa huonomman tuloksen kuin gallupeissa. Ei siinä, Helsingissä voi tulla pienehköä menestystä mutta eipä juuri muualla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #24

Niin, Lapissahan vihreiden kannatus olisi mainitsemasi lehden mukaan nousemassa 2,6% kannatuksesta 9,4% kannatukseen. En tiedä mitä oikein tarkoitat menestyksellä.

Mitä tulee esimerkiksi Uudenmaan osalle, niin tällä hetkellä yleinen arvio (myös vihreiden ulkopuolella) olisi, että tuplaisimme paikkamäärän kolmesta kuuteen. Mutta en edelleenkään oikein hahmota menestymisen määrittelyäsi, joten en tiedä lasketaanko tämä menestykseksi ;)

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #25

”En tiedä mitä oikein tarkoitat menestyksellä.”

-> No, menestyksellä voidaan tarkoittaa vaikka suurimman puolueen asemaa vaalissa tai vähintään kolmen suurimman joukossa.

Eduskuntavaalien vedonlyöntiin tarjotut kertoimet osoittavat, että suurimman puolueen asemasta kilpailevat vain SDP, perussuomalaiset ja kokoomus. Vihreillä ei asiaa kärkeen.
https://www.paivanlehti.fi/vaalien-vedonlyonti-pov...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Minä mittaan menestystä samalla tavalla kuin Kiveläkin: vertaamalla viime eduskuntavaaleihin. Näillä näkymin vihreille tulee murskavoitto ja perussuomalaisille rökäletappio. Se mikä muuttuu edellisistä vaaleista on kolme suuren joutuminen historiaan. Vaalien jälkeen meillä on viisi keskisuurta puoluetta. Saa nähdä yltääkö edes SDP 20 prosentin paremmalle puolelle.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #31

Kuten näistä kahdesta tuoreesta mielipidetiedustelustakin voi suoraan nähdä, vihreiden kannatus on kääntynyt laskuun. Ja kun lisäksi huomioidaan, että vihreiden todellinen kannatus on aina huonompaa kuin gallupeissa, niin ei liene syytä murskavoitosta puhumiseen.

Kannattaa myös lukea toimittaja Mika Koskisen yhteenveto:
”Vihreistä on lyhyessä ajassa syntynyt kuva puolueena, joka ajelehtii kohusta toiseen ilman, että kukaan johtaa toimintaa ja ottaa vastuuta.”
*Puheenjohtaja kohelsi ilman paitaa tukholmalaisella homoklubilla, sai aikaan kohun, masentui ja joutui pitkälle sairauslomalle.
*Vihreiden kansanedustaja paljastui taksiajamisen suurkuluttajaksi ja jäi lisäksi kiinni suhmuroinnista eduskunnan taksikortilla.
*Eräs vihreiden kansanedustaja valitti julkisesti, kun seuraavana aamuna piti taas lähteä eduskunnan valiokuntaan vääntämään sotesta.
*Tuoreessa muistissa on sekin, kun Helsingin vihreiden valtuutettu arvioi, että ”ainut syy muuttaa metsään on insesti” ja että syrjäseuduilla on ”tosi masentavaa ja tylsää.”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f3095463-b78...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #33

Gallupit eivät äänestä, mutta niistä kyllä näkee että vihreille on tulossa mittava vaalivoitto. Enää on epäselvää vain se, kuinka suuri se on. Myös perussuomalaisten romahdus on selviö, epäselvää on vain kuinka suuri se on. Puoluehan hajosi kahtia ja se toinen puolisko on vaarassa tipahtaa kokonaan eduskunnan ulkopuolelle.

Perussuomalaisilla on sama ongelma kuin vihreillä: suuri osa potentiaalisista kannattajista jää äänestyspäivänä kotiin. Yhtäläisyyksiä on muitakin: vihreät oli ensimmäinen puolue joka kyseenalaisti perinteisen oikeisto/vasemmisto -kahtiajaon, PS toinen. Molemmat ovat myös vahvoilla Varsinais-Suomessa, tosin PS tarvitsee siihen kristillisdemokraattien vetoapua.

En ymmärrä miksi vihreitten entisen puheenjohtajan koheltaminen baarissa ilman paitaa on sinulle niin kova kolaus mutta PS-puolueen nykyisen puheenjohtajan koheltaminen vieraissa ilman housuja ei haittaa yhtään. Kaksoisstandardi taitaa olla toinen nimesi. Siihen viittaa sekin että Antti Rinteen sairausloma ei innosta sinua masentavaan ja tylsään riekkumiseen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #37

”vihreille on tulossa mittava vaalivoitto. Enää on epäselvää vain se, kuinka suuri se on. Myös perussuomalaisten romahdus on selviö, epäselvää on vain kuinka suuri se on”

-> Uusimpien gallupien mukaan vihreiden kannatus on laskussa, joten väitteesi ei pidä paikkaansa. Lisäksi on syytä huomioida, että vihreät muutenkin saa vaalissa aina huonomman tuloksen kuin gallupeissa.

-> Eikä väitteesi pidä paikkaansa siinäkään tapauksessa, jos tarkastellaan vedonlyöntikertoimia.
Eduskuntavaalien vedonlyöntiin tarjotut kertoimet osoittavat, että suurimman puolueen asemasta kilpailevat vain SDP, perussuomalaiset ja kokoomus. Vihreillä ei asiaa kärkeen.
https://www.paivanlehti.fi/vaalien-vedonlyonti-pov...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

Uusimpien gallupien mukaan vihreille tulee vaalivoitto, jos verrataan viime eduskuntavaalien tulokseen, ja muuhun ei kannata verrata, se johtaa harhaan. SDP on lähes varma voittaja, kokoomus ja keskusta lähes tasoissa, samoin persut ja vihreät. Luulenpa että kepu vetäytyy oppositioon nuolemaan haavojaan. Hallituksen muodostavat SDP, kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Rinteestä tulee pääministeri, Orpo saanee taas valtiovarainministerin salkun, Haavistosta tulee ulkoministeri ja Anderssonista kulttuuriministeri. Kullekin kykyjensä mukaan. Ei huono.

Airi Pulkkinen

Rinne jakaa jo salkkuja. Ei ihme etteivät perussuomalaiset kelpaisi samaan hallitukseen.
Talouselämä 3.4.2019, Lisää pakolaisia

Antti Rinne: Pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaan halutaan lievennystä: pakolaiskiintiöitä on kasvatettava ja perheiden yhdistämistä on helpotettava.

Tytti Tuppurainen, SDP: Pakolaiskiintiö pitää nostaa kymmeneen tuhanteen (SK 18.11.2016). Samaan aikaan rajat ovat avoinna spontaanitulijoita varten.

SDP:n ohjelmasta: Kehitysrahoitus on saatava nostettua 0,7 %:iin bkt:sta. Tälle vuodelle tähän on budjetoitu 989 miljoonaa euroa = 0,41 % bkt:sta.

Antti Rinne totesi 9.10.2016 turvapaikanhakijoiden kuluista, että olemme maailman rikkaimpia, eikä apu ole ongelma taloudellemme, eikä myöskään raha ole pois työttömiltä tai eläkeläisiltä.

Suomi on auttamassa eri maita, vaikka ei pysty poistamaan kasvavia leipäjonoja omasta maastaan. Suomi on yksi OECD maiden kovimmista verottajista (Kauppalehti 25.6.2018)

Kuinka moni on halukas nostamaan veroprosenttia ylläoleviin lisämaksuihin? Tai lisäämään valtion velkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi. Sinä päätät vaaleissa.

Airi Pulkkinen

"Mutta kun virheet ovat Ruotsissakin hyväuskoisia hölmöjä, jotka suorastaan haluavat islamisoida maataan."

Kirjastosta löysin kirjan Seppo S. Kosonen, JIHAD islamin pyhä sota (2008), silmät avaavaa tekstiä, lue ihmeessä. Sivulta 132: Euroopan, joka joutuu lepsun maahanmuuttopolitiikkansa takia paitsi asuttamaan ja elättämään täysin toisenlaisista oloista ja elämänpiiristä tulleet, monesti myös lukutaidottomat ja kouluttamattomat maahanmuuttajat, joilla ei ole aikomustakaan sopeutua länsimaisen demokratian sääntöihin. Euroopan maat ovat alistumassa dhimmi-asemaan (alempiarvoiseen, koska ne eivät tiedä, mitä jihad ja sharia todellisuudessa ovat, päämääränä koko maailman alistaminen islamille.

Sivulta 137: Ruotsi tulee hyväksymään islamin vapaaehtoisesti ja Tanska tulee perässä.
Ei Eurooppaa vallata sotimalla vaan asuttamalla, sanoi imaami tv:ssä "Shara lakia Tanskassa" -ohjelmassa.
Asiatietoa mm.: Juha Ahvio, Eurooppa ja Suomi islamisoituvat, Ayaan Hirsi Ali, Harhaoppinen, Tania Kambouri, Naispoliisin rankka arki monikulttuurisessa Saksassa, Martti Ahvenainen, islam Raamatun valossa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eli vihreät ovat kasvattaneet kannatustaa 4,5% edellisistä (kaikkien aikojen parhaasta tuloksestaan) eduskuntavaaleista, perussuomalaiset ovat runsaat 2% alamaissa (tai 6% jos hesarin gallup on lähempänä oikeaa - ovat poikenneet toisistaan selvästi jo tovin), Kokoomuksella pientä laskua. Mutta Virtanen näkee perussuomalaiset nousijana. No tässä ei sinällään ole mitään uutta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.K:"No tässä ei sinällään ole mitään uutta."

Muuta sano, kun että mielenkiintoista nähädä vaalien lopputlos ja varsinkin ps-puolueen kannalta. SAmaan syssyyn sitten ihmettelyni sen johdosta, että miten ihmeessä vihreitä äänestetään kaupungissa, siis helsingissä? Miksi kaupungissa asuva äänestää vihreitä, miksei muuta maalle, jos kaipaa vihreyttä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minulle on tärkeää sosiaalisesti tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen maailma. Näen, että yksittäisen ihmisen tilanteeseen vaikuttaa edelleen tausta ja ympäristö hyvinkin voimakkaasti. Kaikilla meillä ei ole samoja mahdollisuuksia hyvään elämään, siksi monipuoliseen koulutukseen pitää panostaa ja tarjota riittävästi tukea sitä tarvitseville lapsille ja nuorille.

Tämä on lähtökohta hyvin toimivalle yhteiskunnalle; sen eteen täytyy tehdä töitä samalla kun edistetään tulevaisuuteemme kulmakiviä - yrittäjyyttä ja ilmastonmuutoksen ehkäisyä. Arvostan pehmeitä arvoja ja kovaa osaamista. Siksi näytän luontoni ja äänestän vihreitä.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Matti. Pidin. Ainahan "sydänfilmi "kiinnostaa. Sydämen kyllyydestä suu puhuu ja titokone kirjoittaa. Sanoit: Sampo Terho siirtyi. Ennenvanhaan taloihin "ostettin" paimenpoikia karjaa paimentamaan salomaille. Paimenpiiska ja torvihan, heille käteen annettiin, tai taitavat tekivät ne itse, vitsa oli helppo tehdä. Vitsapuut oli isännän ja niistä sai oksia taittaa ja lehmät suuntaansa laittaa. Oli mitä illalla lypsää ja kinkku oli aamulla kypsää. Siunaten, Lasse.

Jukka Ryhänen

Hämeentien sulkeminen (valtavine vesivahinkoineen heti kättelyssä), Mechelininkadun sulkeiset, bulevardihourailut ym. tuskin lisäävät vihreiden kannatusta.

Ja hyvä niin !

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Voin vain toivoa, että nyt käy samalla tavalla kuin kunnallisvaalien yhteydessä. Silloinhan PS onnistui selkeästi huonommin kuin ennakoitiin mielipidemittausten mukaan.

Olisin hyvin pettynyt, jos PS todellakin saisi vielä kolme edustajaa omasta vaalipiiristäni, joka yleensä on ollut puolueen heikoin alue.

Onko sitten Kokoomus vai Vihreät suurin puolue - sillä ei ole niin suurta väliä paitsi, että Wille Rydmanin tapaiset edustajat saisivat kadota kokonaan eduskunnasta.

Olen nimittäin paljon Youtubissa ja siellä olen nähnyt joitakin hänen mainoksiaan. Jokainen on niin oikeistokonservatiivinen, että oikein ihmettelen. Hän taitaa kalastella samoissa vesissä kuin PS?

Käyttäjän AnttiOllikainen11 kuva
Antti Ollikainen

UusiSuomi kaatui Jussi Halla- Ahon ylistämisestä. Jopa Vihreät ylittivät Kokoomuksen surkea kannatuksen.Kokoomuksessa tulipalopakkanen.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

En pidä uskottavana henkilöä, joka tykkää ottaa perseeseen. Henkilö, joka ottaa, on moraaliton yhteiskunnan kannalta kyvytön hylkiö, jolla ei pidä olla mitään päätäntävaltaa.

Haavisto on näin ollen oikeustoimintakyvytön yksilö moraalittomuutensa vuoksi. Persenaimiset tuottavat ainoastaan kyvyttömiä yksilöitä, eikä heillä pidä olla mitään moraalisoikeudellista arvoa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Anaaliyhdyntää tapahtuu ihan heterosuhteissakin, olen kuullut että jopa enemmän kuin homojen piirissä. Eräs homo kertoi julkisesti TV,ssä ettei koskaan harrastanut anaaliyhdyntää, hän saa organisminsa pökkäämällä kumppanin reiteen :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuo on kyllä huvittavaa että tuon aivopierun ainut suosittelija on se joka päästi tuon aivopierun itse. No kukapa ei eniten tykkäisi omien pierujensa hajusta.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

En pidä uskottavana henkilöä, joka tykkää ottaa perseeseen. Henkilö,joka ottaa,on moraaliton yhteiskunnan kannalta kyvytön hylkiö, jolla ei pidä olla mitään päätäntävaltaa.

Haavisto on näin ollen oikeustoimintakyvytön yksilö moraalittomuutensa vuoksi.Homopohjaiset persenaimiset tuottavat ainoastaan kyvyttömiä yksilöitä,eikä heillä pidä olla mitään moraalisoikeudellista arvoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Pitikö tuo pökäle oikein kahteen kertaan tänne lykätä? En pidä uskottavana henkilöä, joka ottaa perseeseen EXIT ONLY -tatuoinnin. Sellainenkin pelle joskus persujen kantorakettina komeili. Tämä väkivaltainen sekakäyttäjä kuitenkin on jo kuollut ja sittemmin Soini löysi uusia huru-ukkoja leiriinsä. Ohukainen ja Paksukainen kuitenkin ajautuivat välirikkoon, kun Ohukainen alkoi himoita Paksukaisen paksua lompakkoa ja ministerinsalkkua. Hillotolppaani ette vie sanoi Paksukainen ja päästi kantorakettinsa putoamaan. Kevät tuli jytky suli Teuvo sanoi uliuli.

Täytyy muuten sanoa että parasta mainosta vihreille on ehdottomasti se että heitä kohtaan esitetty kritiikki on tuollaista kuraa kuin Kyllösen kitinä. Moukan moite on paras kiitos.

Muuten, te jotka yhä väitätte että persut ei muka ole äärioikeistolainen puolue, niin herätkää jo. Turussa on tänään Awakening-niminen äärioikeiston kevätjuhla. Puhujana on muun muassa eräs persunuori. Voihan sitä tietysti puolustella sanomalla että se on niin nuori ettei vielä erota oikeaa vasemmasta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pakko laittaa vielä että jää jälkipolville tiedoksi, vaikka vanha juttu jo.
Vaikka itse ehdottomasti heterosuhteiden kannalla, niin kyllä tuo Kyllösen tuplatäräytys meinasi aiheuttaa hengenahdistusta ja lähes sydänpysähdyksen. Riensin toki myös katsomaan kuka voisi suositella ko kommenttia, mutta sehän olikin "kissa itse joka sen hännän nosti". Kenties samaa sukupuolta olevien kanssakäymisestä on erilaisia mielipiteitä, mutta ehkä tuo oli hieman liian tökerösti todettu. Antaisin melkein jälki-istuntoa, jos olisin ope ja koulussa.
PS Mika L. kun kuitenkin fiksu kaveri, niin ei kannata alentua samalle tasolle.

Toimituksen poiminnat